Türkiye toplumunun fizikse aktivite düzeylerinin, bisiklet kullanımının ve algısının, yürüyüş pratiklerinin ve yürüyüş ile ilgili toplum algısının incelendiği araştırma (2017)
Öne Çıkanlar;
- Toplumun yalnızca 3’de 1’i yeterli fiziksel aktivite düzeyine sahip. 2009’dan günümüze yeterli fiziksel aktivite düzeyine sahip olanların oranında yükseliş var (%25,4’ten %34,6’ya). Sedenterlerde değişim yok.
- Bisiklet bilmeyenlerin yaklaşık yarısı sedenter hayat tarzına sahip. Öte yandan bisiklet kullanıcıların yarısından fazlasının aktivite düzeyi yeterli düzeyde.
- İşsizler tüm çalışma kategorileri arasında en inaktif kategori. Masabaşı işe sahip olanlar işsizler ile fiziksel aktivite düzeyi bağlamında benzeşiyor. Fiziksel aktivite gerektiren bir işe sahip olanların %65’inin fiziksel aktivite düzeyi sağlık açısından yeterli düzeyde.
- Toplumun %55’i günde yarım saatten az yürüyor. Bu oran obezlerde, 45 yaş üstünde, masabaşı iş yapanlarda %60’ın üzerine çıkıyor.
- Toplumun yarısına yakını yılda 1 kez bile spor amaçlı fiziksel aktivite yapmıyor.
- Toplumun %27’si en fazla 2 katı asansör yerine yürüyerek çıkacağını söylüyor. Ayrıca %43’ü yalnızca yarım saat altı mesafeye yürüyerek gitmeyi tercih ediyor.
- Yürüyüş nedeni ulaşım: İş, okul, alışveriş. Zaman geçirmek ve sosyalleşmek için yürüyüş, pratik amaçlardan geride.
- Toplum yürüyüş yapmanın önündeki en önemli engelin zaman olduğunu söylüyor. Her 4 kişiden 3’ü yürüyüş yapmaya yeterli zamanı olmadığı görüşünde. Toplumun yarısı da yürüyüş yapmanın ilgilerini çekmediğini ve yürüyüş yapmanın keyifli gelmediğini söylüyor.
- Daha çok yürümeyi planlayanların yarısı yürümenin kendilerine enerji verdiğini düşünüyor. Yaklaşık 3’de 1’i ise yürümenin kafayı dinlemek için fırsat olarak görüyor.
- Bisikletlerin %35’i son 1 yılda hiç kullanılmadı Türkiye’de yaklaşık 1.500.000 atıl bisiklet var.
- Toplumun %10’u bisiklet kullanıcısı, %37’si kullanmayı bilmiyor. Bisiklet en çok hobi amaçlı gezi için kullanılıyor.