Ara Öğün Nedir?
Nedir bu “ara öğün” dedikleri?
Ara öğün tüketimindeki temel amaç kan glikoz seviyesini yani halk arasında bilinen adıyla kan şekerinizi dengede tutarak çabuk acıkmayı ve bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi engellemek, bunun yanı sıra da metabolizma hızınızı artırmaktır. Metabolizma hızının artmasına bağlı olarak da daha hızlı bir şekilde kilo vermeniz mümkündür. Ara öğün tüketimi aynı zamanda mide ve bağırsak sisteminizin de düzenli çalışmasına destek olur.
Yoğun iş temposu, yaşam biçimimizdeki değişiklikler, ev dışında geçirilen zamanın artması gibi unsurlar beslenme alışkanlıklarımızı da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durum çoğu kez ana öğün saatlerinin kaçmasına ve yemek yeme sürelerinin kısalmasına neden olmakta ve sonuç olarak da atıştırma ihtiyacımız arttırmaktadır.
Ara öğün ile düzensiz atıştırmaları karıştırmayın
Gereğinden fazla tüketilen her besinin vücutta yağa dönüşeceğini unutmayın. Ara öğün sağlıklı beslenmenin önemli adımlarından biridir fakat düzensiz ara öğünler ve saatlerin belli olmaması metabolizmayı hızlandırmaz aksine düzensiz beslenmeniz yağ oranının artışına sebep olarak kilo almanızı sağlar. Yapılan çalışmalarda ara öğün tüketen kişilerin metabolizma hızlarının tüketmeyenlere göre daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bunun için gün içerisinde yediklerinizi altı öğüne bölmeye ve porsiyon miktarlarına dikkat etmelisiniz.
Sağlıklı bir ara öğün dediğimizde neyi kastediyoruz
Ara öğünlerde saf karbonhidrat alarak kan şekeri düzeyinizi arttırmayın (şerbetli tatlı, pasta, börek v.b)
Her ara öğününüzün saati belli olmalıdır. Sürekli atıştırmak yerine, saatlerini belirleyin (gün içinde iş durumunuza göre 30 dk önceye veya sonraya kayabilir).
Ara öğün alternatiflerinizi, bulamama veya dışarıda, toplantıda olma durumunda yanınızda taşıyın, kuru, çabuk, pratik olarak yenilebilecek besinleri çantanızda bulundurun.
Toplantılarda ara öğün olarak kuru pastalar, açma v.b yerine süt, kuru meyve, tahıllı ürünleri tercih edin.
Karbonhidrat içerikli bir seçim yaptığınızda yanında ayran, peynir, süt, yoğurt gibi protein takviyesi sağlarsanız, daha uzun süreli tokluk hissi yaşarsınız.
Aklınızda olsun…
İş hayatında aklınızdan uçup giden ya da gerçekten zaman bulamadığınız için yapamadığınız ara öğünler, günün dengesini bozmaktadır. Pratik ve zaman almayacak ara öğünler ile bu dengeyi koruyabilmek mümkündür. Açlık hissetmeden kilo vermek, verdiğiniz kiloları tekrar geri almamak ve sağlıklı bir yaşam için ara öğünleri ihmal etmemelisiniz.