Mutluluk Denince Akla
MEHMET TURGUT
Mutluluk denince aklımdan onlarca kare geçiyor, kedilerim, güzel bir kahvaltı, uyandığımda ilk gördüğüm İstanbul silüeti, ilk kasetçalarım, çizgi romanlarım, arşivimdeki eski fotoğraflarım, ustalarımla geçirdiğim değerli vakitler…
Mutluluk denince aklıma gelen onlarca şeyden benim için en özel olanları Mutluluk Denince Akla projesi için seçtim.
Biyografi
21 Temmuz 1977 yılında Ankara’da doğdu. İsmini aldığı dedesi Mehmet Turgut’un mesleği olan fotoğrafçılık kaderini belirledi.
Uzun yıllardır teorik fotoğrafçılık, baskı teknikleri, boyama, kara kalem ve fotoğraf işleme üzerine çalışmalar yaptı. İlerleyen zaman içerisinde kendisini kurgusal fotoğraflar üretmeye ve çekmeye adadı.
Photographic Society of America PSA ve Austria Super Circuit başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışında sayısız ödül kazandı. Ayrıca fotoğraf üzerine sayısız seminer verdi.
Son dönem çalışmaları arasında; dünyaca ünlü Fransız şarkıcı Patricia Kaas’in “best of” albümü “19” kapak fotoğrafları, Hollandalı müzisyen Anneke Van Giersbergen’ın konser albümü “Live In Europe” ve Ozzy Osbourne’un son single çalışması “Let It Die” için kullanılan kapak fotoğrafları dikkat çekenlerden sadece birkaçı.
2009’da Türk Sanat Kurumu tarafından yılın fotoğraf sanatçısı seçilen Mehmet Turgut, aynı zamanda, Mart 2010’da yayımlanmaya başlanan 46 dergisinin sahibi ve yaratıcı yönetmeni.
MEHMET TURGUT’TAN MUTLULUK DENİNCE AKLA
“Her kıymalı yumurta yediğimde çocukluğumdaki mutluluğumu hatırlıyorum. Büyüdüğüm fotoğraf stüdyosunda hiç eksik olmazdı ve benim stüdyomda da hala bu gelenek sürüyor.”
“Kedilerim dünyaya gözlerini ilk açtıklarında annelerini ve beni gördüler. Adını koyamadığım bağ işte o anda oluştu.”
“Mutluluk denince aklıma ilk gitarım, ilk kaset çalarım ve Rock'n Roll ile tanıştığım gün geliyor. Ankara ile başlayan dünyanın bir çok yerinde devam eden festival serüvenim.”
“Mutluluk, Burgaz Ada'nın sakinliği ve sadeliği. Kendimi iyileştirebileceğim İstanbul'a en yakın cennet.”
“Ortaköy bana İstanbul'a ilk geldiğim gündeki mutluluğumu hatırlatıyor. Şimdi bile her gittiğimde o günün güzelliğini anımsıyorum.”
“İstanbul'un fotoğraf çekmek için en sakin ve güzel saatleri. Fotoğraf öğrencilerime hep önerdiğim günün ilk ışıkları.”
“Böyle evler gördüğümde içinde kaç aile yaşamıştır ve neler olmuştur diye hayaller kuruyorum. Çocukluğum, kalabalık ailem ve yüzlerce anı.”
“Yaşar Kemal'in fotoğrafını çektikten sonra benim için İnce Memed'i imzaladığında evime gidip kitabı kütüphaneme koyana kadar gerçek olduğunu idrak edememiştim.”