"İnsanlığın mutluluğundan
daha yüce bir amaç yoktur."

Firuz Kanatlı

Mutluluk yolculuğu için kaydır

Bir Mutluluk Yolculuğu

Mutluluk denince tüm Türkiye’nin aklına gelen Eti’nin 60 yıllık yolculuğuna hoş geldiniz. Bu yolculukta Eti tarihinden pek çok önemli ana şahitlik edecek, kurucumuz Firuz Kanatlı’yı, onun vizyonunu ve Eti’yi daha yakından tanıma şansına sahip olacaksınız…

Hazırsanız yolculuğumuza en baştan başlıyoruz. Yıl 1925…
Kanatlı Ailesi

Kanatlı ailesi Türkiye’de

Kanatlı Ailesi, Türkiye’ye gelen pek çok muhacir gibi önce Adapazarı’na yerleştirildi. Aile üyeleri Gümülcine’de yaptıkları değirmencilik işini daha iyi sürdürebileceklerini düşünerek Eskişehir’e yerleşti.

1925
Gümülcineli Un Fabrikası

İlk Ekmek Teknesi: Gümülcineli Un Fabrikası

Ailenin büyükleri Mehmet ve Ahmet Kanatlı’nın 1925 yılında kurduğu tesis, oldukça mütevazı şartlarda oluşturulmuş, küçük bir taşlı değirmendi. Kapasitesi hızla büyüyen değirmen, zamanla Gümülcineli Un Fabrikası adını aldı.

Duayenin Doğuşu: Firuz Kanatlı

Eti’nin kurucusu ve onursal başkanı Firuz Kanatlı 1932 yılında Eskişehir’de doğdu. Ailesi onun eğitimine çok önem verdi. Firuz Kanatlı, Eskişehir’de başladığı eğitim hayatına Galatasaray Lisesi ve İsviçre Cenevre Üniversitesi’nde devam etti. Eğitimini tamamladıktan sonra Eskişehir’e geri döndü. Babasına ait Gümülcineli Un Fabrikası’nda iş hayatına başladı. Bu fabrikanın adı daha sonra Kanatlı Un Fabrikası olarak değiştirildi.

Firuz Kanatlı
1932
Gümülcineli Un Fabrikası

Küçük Mutluluklar Üreten Bir Fabrika

Firuz Kanatlı fabrikada çalışırken, yeni hayaller peşinde de koşuyordu. Bir arkadaşının ilham veren fikriyle bisküvi üretmeye karar verdi. Firuz Kanatlı, bu hayalini gerçekleştirmek için gece gündüz demeden çalıştı. Yurt dışından kitaplar tercüme etti, en büyük destekçisi eşi Gülay Hanım ile birlikte evde bisküvi tarifleri üzerinde çalıştı. Hatta ilk tesisinin mimari tasarımını bile kendi elleriyle çizdi: “Küçük mutluluklar üreten bir fabrika…”

1961

“İnsanlığın Mutluluğundan Daha Yüce Bir Amaç Yoktur”

Firuz Kanatlı, Eti henüz hayal ve düşünce aşamasındayken bile her şeyin insanların mutluluğu için olduğuna inandı, ülkemiz insanına bütün gücüyle hizmet etmeyi her zaman kutsal bir görev olarak gördü.

Firuz Kanatlı

Eskişehir’de Doğan Güneş: Eti

Firuz Kanatlı, bisküvi üreteceği fabrikanın temellerini 1 Nisan 1961’de attı. Marka ismi olarak önce “Bal” düşünüldüyse de son karar “Eti” oldu. Logo olarak Hitit Güneşi belirlendi. Eti Bisküvi Fabrikası, 20 Ocak 1962 tarihinde, Eskişehir’in önde gelenlerinin katıldığı bir törenle hizmete başladı. Bu tesisin açılışı büyük ses getirdi.

1962
Eskişehir'den tüm Türkiye'ye Uzanan Lezzet
Eskişehir'den tüm Türkiye'ye Uzanan Lezzet

Eskişehir’den Tüm Türkiye’ye Uzanan Lezzet

1960’lı yılların ortalarına gelindiğinde Eti, kapasitesi ve pazar payı itibarıyla sektörünün küçük oyuncularından biri olmasına rağmen kalitesi ve sunduğu yeniliklerle adından sıkça söz ettiren, özellikle Eskişehir civarında pazara hâkim olan bir firmaydı. 1965 yılında yeni fırının devreye girmesiyle üretim kapasitesi artmış ve tesis daha da büyümüştü. Ama tüm bu gelişme ve değişikliklere rağmen Eti, halen Eskişehir’in bisküvisi markasıydı. Artık sıra “Türkiye’nin markası” olmaya gelmişti.

Ses Duvarının Aşıldığı Tarih: 25 Kasım 1967

Eti 1967 yılında büyük bir atak yaptı. Günlük üretim kapasitesini üçe katlayarak 24 tona çıkarttı. Bu, Eti tarihinin en önemli kırılma noktalarından biri oldu. Söz konusu kapasite artışı sadece bir yatırım değildi. Bu tarih, Firuz Kanatlı’nın kendi ifadesiyle, “Eti’nin ses duvarını aştığı” tarihti.

Ses Duvarının Aşıldığı Tarih: 25 Kasım 1967

Bir Bilmecem Var Çocuklar

Eti, satışlarını ülke genelinde yaygınlaştırmak için daha etkili bir tanıtıma ihtiyaç duymaya başlamıştı. Reklamcı Altın Soylu’ya göre Eti’nin öncelikle ihtiyacı olan şey, markanın akılda kalmasını sağlayacak bir reklam müziğiydi. Bu iş için önerdiği isim ise, o sıralarda Ankara Televizyonu tarafından hazırlanan “Gelin Yarışalım” adlı programın sunuculuğunu yapan müzisyen Oktay Tem’di.

Oktay Tem, tüm Türkiye’nin çok seveceği, Eti ile özdeşleşen o efsane reklam müziğini yaptı:

Gümülcineli Un Fabrikası
1972

İlklerle Gelen Başarılar

1975 yılında “Türkiye’nin En Büyük 100 Şirketi” arasına 98’inci sıradan giren Eti, sonraki yıllarda konumunu daha da geliştirecek ve 1979’da 52’nciliğe kadar yükselecekti. Üretime başladığında sadece 6 adetle sınırlı olan ürün yelpazesi çeşitlenmiş, bu süre içinde portföyüne birçok yeni ürün eklenmişti. Şirketin yenilikçi ve öncü ürünlere olan ilgisi dikkat çekiciydi. Eti Bademli, Eti Burçak, Eti Cicibebe ve Etimek gibi ilklere imza atmıştı. Bu lezzetleri ilerleyen yıllarda Eti Puf, Eti Üzümlü Dilim Kek, Eti Cin, Eti Browni, Eti Form, Eti Popkek ve Eti Tutku gibi daha sayısız ilk takip edecekti.

Ses Duvarının Aşıldığı Tarih: 25 Kasım 1967

Eti Lezzetleri Yurtdışında

1974 yılında yapılan ilk ihracatla lezzetlerini ülke sınırları dışına taşıyan Eti, devam eden yıllarda güçlü bir ihracat ağı kurarak dünyanın dört bir yanındaki tüketicilerini benzersiz lezzetleriyle buluşturdu.

1974

Hayalleri Gerçekleştiren Teknoloji: Eti Makine

1978’de Bozüyük’te Eti’nin ikinci üretim tesisi olan Etimek fabrikasının faaliyete geçmesine ek olarak, yıla damgasını vuran bir başka gelişme de Eti Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin kurulmasıydı. Öncelikle Eti’nin hızla büyüyebilmek için ihtiyaç duyduğu ekipman ve makinelerin üretilmesi amacıyla kurulan şirket, ilerleyen yıllarda giderek otomasyon projelerine ve özel makinelere yoğunlaşarak, Eti’ye kendi teknolojisini üretme gücünü kazandırdı ve özgün ürünler geliştirmesinde önemli bir yere sahip oldu.

Firuz Kanatlı makinelere olan yoğun ilgisi ve sevgisini o yıllarda şu sözleriyle ifade ediyordu: “Makineyi çok seviyorum, aşk seviyesinde dersem abartmış olmam. Bir şeye bu kadar sevgi ve ilgi duyarsanız orada mutlaka bir şey yaratırsınız.”

Eti Makine
Eti Makine

Dünya’nın Takdir Ettiği Marka

1970 ve 1980’li yıllarda ulusal düzeyde alınan kalite ödüllerine uluslararası ödüller de eklenmeye başladı. İlk ödül, 15 Mart 1979 tarihindeki Avrupa Gıda Ödülü’ydü. Ödül seçim komitesi, bisküvi dalında Avrupa Gıda Kupası’nı Eti’ye verdi.

Firuz Kanatlı’nın sektöre yön veren yenilikçi yaklaşımı ile sürekli gelişen ve büyüyen Eti, faaliyet gösterdiği yıllar içinde birçok güçlü markası ile sayısız ödüle layık görüldü, yeni girişimlere esin kaynağı oldu.

1978

Daha Çok Eti, Daha Çok Mutluluk

Eti’nin 1980’li yılların ortalarında pazara sunduğu portföy, şu ürünlerden oluşuyordu:
Petit Beurre, Marie, Finger, Cici Bebe, Kakaolu, Burçak, Susamlı, Kremalı, Çubuk, Balık, Pizza, Puf, Cin, Etimek, Üzümlü Kek, Kakaolu Kek.

Bu ürün portföyüne, 1985-1995 yılları arasında çok sayıda yeni ürün ilave edildi. Bunlar arasından Eti Browni, Eti Form ve Topkek şirket tarihi açısından büyük önem taşıyan başlıca ürünlerdi.

Daha Çok Eti, Daha Çok Mutluluk
1980

İlk Günden Beri Önce Kalite…

Eti 1997 yılında başlayan yeniden yapılanma dönemi içinde Türkiye gıda sektöründe ISO 9002 Uluslararası Kalite Güvence Sertifikası alan ilk kuruluş oldu. Eti, daha önce 1974 yılında TSE belgesi alarak gıda sektöründe yine bir ilke imza atmıştı. Takip eden dönemde, TSE tarafından yapılan denetimler sonucunda, Eti’ye HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) belgesi verilecek ve böylece TS EN ISO 9001-2000 kalite belgesi ile birlikte Eti’nin tesislerinde gıda güvenliğinin tam olarak sağlandığı onaylanacaktı.

Benzer bir anlayışla, doğrudan işin yapıldığı noktadan başlayarak hataları saptamaya ve bu hataları iyileştirerek hem verimliliği, hem de toplam kaliteyi artırmaya yönelik bir diğer girişim de, 2003’te başlama vuruşu yapılan “Toplam Üretken Yönetim” (TPM-Total Productive Maintenance) programıydı. Firuz Kanatlı’nın “Bir uygarlık savaşı” olarak nitelendirdiği TPM programı, Eti’de fabrika yönetim yaklaşımı olarak benimsendi ve takip eden yıllarda pek çok başarıya imza atıldı. Eti’nin üretim tesisleri Japon Fabrika Bakım Enstitüsü tarafından birçok ödüle layık görüldü.

1997

Büyüme İçin Önemli Yatırım

Eti’nin 1962 yılında üretime başladığı Merkez Fabrika, 1990’ların ortalarında artık genişleme imkânı vermiyordu. Fabrikanın bulunduğu arazi artık şehirle iyice iç içe geçmiş, fabrikanın çevresi konutlarla çevrilmişti.

Eti’nin 1996 yılında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyete geçen yeni tesisi, çok geniş bir arazi üzerinde kuruldu. Nitekim daha sonra kurulacak olan Çikolata Fabrikası da bu arazide konuşlanmıştı.

2003

Büyüme İçin Önemli Yatırım

Eti’nin 1962 yılında üretime başladığı Merkez Fabrika, 1990’ların ortalarında artık genişleme imkânı vermiyordu. Fabrikanın bulunduğu arazi artık şehirle iyice iç içe geçmiş, fabrikanın çevresi konutlarla çevrilmişti.

Eti’nin 1996 yılında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyete geçen yeni tesisi, çok geniş bir arazi üzerinde kuruldu. Nitekim daha sonra kurulacak olan Çikolata Fabrikası da bu arazide konuşlanmıştı.

2004
Çikolata

Avrupa’nın En Büyük Kek Üretim Tesisi

Modern bisküvi makine üretimi teknolojisinde lider firmalardan biri olan Eti, günümüzde büyük bir üretim sektörü haline gelmiş olan sınai kek üretimine de öncülük etti. Eti’nin 2004 yılında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde temellerini attığı Kek Fabrikası, bugün Avrupa’nın en büyük kek üretim tesisi olma özelliğini taşırken, üstün kalitedeki üretim teknolojisine sahip olan Eti Bisküvi Fabrikası dünyadaki sayılı tesisler arasında yer alıyor.

Eti’nin 1996 yılında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyete geçen yeni tesisi, çok geniş bir arazi üzerinde kuruldu. Nitekim daha sonra kurulacak olan Çikolata Fabrikası da bu arazide konuşlanmıştı.

Eti Pop Kek, Eti Top Kek, Eti Brownie
2004
Eskişehir, O’nunla Büyüdü, Gelişti

Eskişehir, O’nunla Büyüdü, Gelişti

Firuz Kanatlı, doğduğu ve büyüdüğü kent olan Eskişehir’e her zaman bağlı kaldı. Hayırseverliği ve sosyal sorumluluk bilinciyle Eskişehir’in ekonomik ve sosyo-kültürel gelişimine önemli katkılarda bulundu. Eti’nin genel merkezi ve tüm yatırımlarının toplandığı Eskişehir, bir gıda endüstrisi merkezi haline geldi. Firuz Kanatlı, Eskişehir’e sağladığı kazanımlardan dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.

2009

Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin…

Mutluluğu sadece ürünlerinin yaşattığı keyif anları ile sınırlı tutmayan Eti, toplumsal fayda yaratmayı amaçlayan, çevreye duyarlı ve sağlıklı yaşamın önemine dikkat çeken birçok sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyor. Eti, 22 yıldır devam eden “Eti Çocuk Tiyatrosu”, sekizinci yılını geride bırakan “Eti Sarı Bisiklet” ve 2019 yılında hayata geçen “Sen Gençsin Güç Sensin” gibi eşsiz projeleriyle fark yaratmaya devam ediyor.

Hayata mutluluk katmak için 60 yıldır ülkemizin çiftçisiyle de omuz omuza çalışan Eti, sözleşmeli tarım uygulamalarıyla 125 bin dekardan büyük bir alanda sürdürülebilir üretimi destekliyor. Türkiye’nin en büyük ölçekli sözleşmeli yulaf ekimini sağlayan Eti, ayrıca WWF-Türkiye ile yaptığı iş birliğiyle 2008 yılından bu yana bilimsel araştırmalardan iklim değişikliği ve su tasarrufuna kadar birçok sürdürülebilir tarım projesini de çiftçilerle birlikte hayata geçiriyor.

Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin…
2021

Global Marka Olma Yolunda Büyük Adım…

Eti 2014 yılında ilk yurt dışı yatırımını Romanya’da gerçekleştirdi. Romanya’nın Craiova bölgesinde kurulan fabrika Eti tarihinde çok önemli bir dönemin de başlangıcı oldu. 2017 yılında faaliyete geçen tesisle üretimini Türkiye sınırları dışına taşıyan Eti, bugün 7 bini aşkın çalışanı, 9 üretim tesisi, 50 markası ve 300’den fazla ürünüyle dünyanın dört bir yanında insanların hayatına dokunuyor. Türkiye’nin köklü ve lider kuruluşlarından biri olarak, güçlü satış ve ihracat ağıyla ülkemizi küresel pazarlarda başarı ile temsil ediyor.

Teşekkürler

Eti olarak, hayata mutluluk katmak için aralıksız çalıştığımız 60 yılda sayısız başarı elde ederken, pek çok ilke de imza attık. Eti henüz hayal ve düşünce aşamasındayken bile her şeyin insanların mutluluğu için olduğuna inanan ve Eti’yi Türkiye’nin “mutluluk denince akla” gelen markası haline getiren Kurucumuz Firuz Kanatlı’nın yolumuza ışık tutan vizyonu ve ilk günkü çalışma azmimiz sayesinde daha nice yeni lezzet ve mutluluk hikayeleri yaratacağız.

Bugüne kadar Eti’ye emek veren tüm çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza, ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında Eti’yi tercih eden tüm tüketicilerimize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz.